Благотворителни организации и търговци на дребно продават екологични бамбукови чаши и

...
Благотворителни организации и търговци на дребно продават екологични бамбукови чаши и
Коментари Харесай

Еко бамбуковите чаши за кафе са опасни за здравето, продават и детски сервизи

Благотворителни организации и търговци на дребно продават " екологични "  бамбукови чаши и детски сервизи, съдържащи пластмасова смола. Това се случва макар предизвестията, че тъй наречените " зелени "  твърдения са подвеждащи и продуктите може да съставляват даже риск за здравето.

Бамбуковите " еко-чаши "  се популяризират като помагащи за опазването на планетата, само че нормално не подлежат на преработване. Регулаторите предизвестяват, че " зелените " изказвания може да подмамят потребителите да употребяват артикули, които считат за устойчиви.

Съществуват също опасения, че продуктите могат да доведат до ускорено разграждане на пластмасата, което може да замърси храната или напитките и да съставлява риск за здравето. Агенцията за хранителни стандарти  на Англия (Food Standarts Agency, FSA) твърди, че е посъветвала търговците на дребно да изтеглят продуктите през юни и всевъзможни по-нататъшни продажби ще бъдат противозаконни.

Въпреки възбраната, продуктите от бамбук и пластмаса към момента са необятно налични онлайн, в това число детски чаши и чинии. Те нормално са направени от бамбук, с меламинова формалдехидна смола и наподобяват като пластмаса, написа The Guardian.

Проверка на " Фокус " сподели, че същите се продават свободно и на българския пазар, в интернет и по магазините, като се популяризират даже в аптеки.

За заплахите от бамбукови артикули, смесени с пластмаса, се заприказва още през ноември 2019 година след проби, извършени от Германския федерален институт за оценка на риска, които предизвестиха, че меламинът и формалдехидът могат да бъдат освободени от " бамбукови "  продукти, когато се пълнят с горещи течности като чай, кафе или бебешко мляко. В него се споделя, че отделянето на формалдехид от някои чаши ще надвишава допустимия дневен банкет 30 пъти за възрастни и 120 пъти за дребни деца. Няма изострен риск за здравето от тези артикули от бамбук, само че многократното излагане на нараснали равнища на меламин и формалдехид може да бъде риск за здравето, като меламинът е обвързван с токсични резултати в бъбреците.

През ноември предходната година Европейската комисия предизвести, че съдовете, съдържащи бамбук и други неразрешени добавки, не са били оценени като безвредни според наредбите и продажбата им е противозаконна.

Агенцията за хранителни стандарти на Англия (FSA) заяви през юни, че Комитетът по токсичност, самостоятелен теоретичен съвещателен орган, е заключил, че миграцията на формалдехид и меламин от бамбукови чаши " носи евентуална угриженост за човешкото здраве и би трябвало да се предприеме по-всеобхватна оценка на риска ".

Някои снабдители към този момент са провели свои лични проби, които съгласно тях демонстрират, че техните артикули не съставляват никакъв риск за здравето. FSA към този момент се съветва по отношение на продуктите и изисква от производителите, доставчиците и търговците на дребно да дават всички съответни данни.

FSA сподели: " Всеки човек, който пуска тези артикули на пазара, може да извърши нарушаване, защото тези артикули съдържат неразрешени добавки. FSA предприе стъпки, с цел да върне пазара в сходство, сходно на стъпките, подхванати в Европейски Съюз.

" На компаниите, продаващи тези продукти се припомня, че пластмасовите продукти за контакт с храни, съдържащи неразрешени добавки на растителна основа като бамбуков прахуляк, би трябвало да бъдат изтеглени от пазара незабавено ".

Очаквайте във " Фокус " продължение по тематиката и коментара на българските специалисти.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР